Koningsvrouwen van Landlust renovatie

renovatie

Deze monumentale portiek-etageflats in Amsterdam zijn na een grote renovatie van energielabel G naar A gegaan door toepassing van een “tweede generatie doos-in-doos-renovatie” in combinatie met klimaatplafonds van Comfortplafond (onderdeel MAT Afbouw).

Daarmee is het wonen in de wijk Bos en Lommer weer aantrekkelijk gemaakt. De energielasten zijn flink gedaald en het algehele comfort is zeer sterk toegenomen voor de huurders van Wooncorporatie Eigen Haard.

De effectief te benutten ruimte in de woningen is vergroot door het ontbreken van radiatoren. Dat beperkt stof in huis en het maakt een fraaier interieur mogelijk. Het vergelijk met vloerverwarming viel uit in het voordeel van plafondverwarming, omdat de gewenste indeling met bankstellen, kasten en vloerkleden de effectiviteit van vloerverwarming sterk zou beperken. Daarnaast kan een vloersysteem niet actief koelen en Comfortplafond kan dit wel.

Luchtdicht bouwen en hoogniveau renovatie

De hoogniveau renovatie, waarbij het aantal woningen werd teruggebracht van 244 naar 187, is vooral bijzonder door de keuze voor volledig damp- en luchtdicht bouwen. Het duurzame doos-in-doos principe, in combinatie met plafondverwarming en -koeling van Comfortplafond, maakt dit goed mogelijk. Tijdens de bouw was er extra aandacht en toezicht op het bouwproces en de details die horen bij damp- en luchtdicht bouwen. Zo zijn bijvoorbeeld speciale damp- en luchtdichte inbouwdozen voor elektra en stopcontacten toegepast. Deze voldoen aan hoge brandveiligheidseisen.

Doos-in-doos systeem

Het project Koningsvrouwen van Landlust is op diverse plaatsen positief beschreven, bijvoorbeeld door Jos Lichtenberg. Hij wijst op de voordelen van renovatie en het doos-in-doos systeem in combinatie met Comfortplafond.

Foto’s Koningsvrouwen van Landlust

Meer over Koningsvrouwen van Landlust

Klik op de buttons voor meer informatie over dit project.


Archivolt architecten bv
Beter Af Special Geluidsisolatie
Bouwwereld 3 2011
Jos Lichtenberg over Koningsvrouwen
Koningsvrouwen van Landlust Eigen Haard
Koningsvrouwen van Landlust in Plafond en Wand 2011
Stedenbouw 682 april 2010
Wooncorporatie Eigen Haard bv

Renovatie