Geluidsstudio Warnier Posta


Warnier Posta en MAT Afbouw bouwen nieuwe film- en geluidsstudio’s

Warnier Posta en MAT Afbouw. Het kan goed zijn dat u nog nooit van Warnier Posta hebt gehoord, maar zeer waarschijnlijk hebt u wel het een en ander ván hen gehoord. Het in Amsterdam gevestigde bedrijf verzorgt namelijk geluid bij speelfilms en dramaseries voor TV. Vooral in Nederland en Europa. In de herfst van 2017 gaan zij dat doen vanuit een compleet nieuw pand, waarin MAT Afbouw de “dozen” neerzette.

Doos-in-doos-systeem van MAT Afbouw

Het doos-in-doos-systeem is door MAT Afbouw in de loop der jaren succesvol toegepast op tal van projecten. Bioscopen zijn aansprekende voorbeelden van hoe geluid (en dus ook trillingen) binnen de wanden en plafonds van gipskarton kan blijven. Optimale akoestiek en tegelijkertijd geen last van buitengeluiden. Het doos-in-doos-systeem van MAT Afbouw maakt het mogelijk. Peter Warnier, DGA van Warnier Posta, zag het al eerder en wist dat dit dé oplossing was bij zijn ambitieuze nieuwbouwplannen in de Amsterdamse Houthavens. 

“Geluid is een vak, met veel ambacht en creativiteit, waar je zeer gedetailleerd mee bezig kunt zijn,” start de voormalig studiomuzikant, die als bassist tal van artiesten in de studio begeleidde. “Met goed geluid kun je een goede film nóg beter maken. Je kunt met geluid sturen in wat je wilt overbrengen. Producenten van films en dramaseries weten dat en zoeken daarvoor professionele ondersteuning. Daarom komen zij bij ons terecht. Met een man of 10-15 zijn wij dagelijks met geluid bezig. En in onze nieuwe pand kunnen we dat nog beter doen. We zijn dan klaar voor deze groeiende markt, die steeds meer wereldwijd aan elkaar verbonden is.”

Een eigen bioscoop en foley-studio

De grootste doos, met 7 meter hoge niet-dragende wanden, in het nieuwe betonnen complex is bestemd voor de eigen bioscoop van Warnier Posta. “Wij mixen vooral voor bioscoopfilms en dan moet je kunnen beschikken over een studioruimte die hetzelfde klinkt als een bioscoop. De grootste “doos” in dit pand geeft ons die mogelijkheid. Wij hebben straks een filmdoek van 10 meter breed, perfect geluid én geen last van het geluid of de trillingen van buiten, onder andere door de speciale plafondconstructie. Het is een vrijhangende vloerconstructie met een akoestisch ontkoppeld plafond eronder en een ontkoppelde vloerconstructie erboven. De vloer wordt dus niet gedragen door de wanden. Het geluid blijft ook binnen die studio. Anderen in het gebouw hebben er geen last van.”

“In een andere bijzonder vormgegeven“doos” nemen wij eigen geluid op voor producties of voor onze eigen digitale “geluidsbank”. Ook in deze foley-studio kunnen wij geen enkele verstoring gebruiken, want de opnames van bijvoorbeeld iemand die een jas aan doet moeten perfect zijn. Daarom is ook deze ruimte eveneens geheel losgekoppeld. De vloer staat niet in verbinding met de vloer waarop de bioscoop staat. Trillingen worden niet doorgegeven.”

De akoestiek met gipskarton

Warnier Posta beschikt straks over diverse studio’s in het pand. Grote en kleine, allemaal met gipskarton. De door MAT Afbouw gebouwde studio’s zijn voorzien van dubbelzijdig gipskartonplaat van verschillende samenstelling en isolatiemateriaal. “Dit is de beste basis voor onze eisen aan de akoestiek, vooral als het om het absorberen van de lage tonen gaat,” reageert Peter. “De massa en veerkracht van deze wanden is geweldig. Maar dat is het niet alleen. De afwerking is heel belangrijk en ook de vorm van de ruimte. Geluidsgolven volgen namelijk een bepaald patroon en dat betekent dat je vooral geen vierkante doos moet bouwen met rechte wanden en plafonds. Daarom ziet het er voor de buitenstaander misschien wat vreemd – scheef en krom – uit, maar voor ons werk is het absoluut noodzakelijk.”

Het spreken van dezelfde taal

Al bijna 30 jaar zit Peter Warnier in het vak. Over de hele wereld vergaarde hij kennis in studio’s en nu heeft hij de kans om dat toe te passen in zijn eigen nieuwbouw van beton, ontworpen door architect Dick Vennema van Dedato ontwerpers en architecten in Amsterdam en gebouwd door Willy Naessens. “Dan is het wel prettig als je voor de bijzondere eisen qua geluid en akoestiek inhoudelijk en op niveau kunt overleggen met iemand die op dat gebied dezelfde taal spreekt. Met MAT Afbouw was dat het geval. Je merkt de ervaring die er op dit gebied is. Dat gaf snel vertrouwen en vaart in het proces. Prettig werken zo. Het vertrouwen dat ik in het begin had is overigens helemaal waargemaakt. We zetten hier met elkaar de beste studio van Europa neer, met veel licht en lucht. Het wordt een geweldig gebouw om ons werk te doen en om onze klanten te ontvangen in een passende entourage. Ja, als het in de herfst helemaal klaar is, ben ik best wel trots op wat er bereikt is.”


Project Warnier Posta ingediend voor Gyproc Trophy 2017

Het project dat Warnier Posta en MAT Afbouw met elkaar gerealiseerd hebben was kanshebber op de Gyproc Trophy 2017, dé prijs voor afbouwers in Nederland. De omschrijving geeft de nodige technische informatie.

Update oktober 2107: Juryrapport Gyproc Trophy 2017 Warnier Posta.


Artikel over Geluidsstudio Warnier Posta in het vakblad voor de afbouwsector MEBEST, april 2018


Geluidsfragment van Peter Warnier

Peter WarnierPeter Warnier sprak, o.a. voor de Gyproc Trophy, het volgende geluidsfragment van 30 seconden in over dit project en de samenwerking met MAT Afbouw.


Meer weten over de voordelen van het doos-in-doos-systeem?

Profiteer van de ruime ervaring en kennis van de specialisten bij MAT Afbouw. Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten.


Warnier Posta en MAT Afbouw

Warnier Posta en MAT Afbouw